Ik wandelde vanmorgen in het bos. Op enig moment liep er voor mij een man met een hoed en een hond. De hond stopte en keek om, langs mij heen. Ik liep rustig door. De hond deed af en toe ook een paar passen om zijn baas bij te houden, maar bleef omkijken. Alsof hij iets zag. Dus ik keek ook om. Er was niets anders te zien dan het bospad en de bomen daarnaast. Het was nog vroeg en rustig.
De baas lachte. “Hij kijkt waar jouw hond is,” verklaarde hij het gedrag van de hond. “Een mens in het bos betekent voor hem dat er een hond moet zijn.” Ik lachte mee terwijl de hond bleef omkijken en nu zelfs even de andere kant op rende om mijn niet-bestaande hond te vinden en begroeten. “Hij begrijpt er niets van,” glimlachte de baas. “Hij heeft een sterke conditionering blijkbaar,” gokte ik en bedacht dat wij als mensen in het dagelijks leven zo vaak hetzelfde doen.
We hebben op enig moment twee dingen of meer dingen aan elkaar verbonden in ons hoofd. ‘Mens in bos betekent hond’ ziet er bij ons misschien uit als ‘spin betekent gevaar’ of ‘vader betekent irritatie’ of ‘werk betekent stress en druk’ of ‘ruzie betekent slechte relatie’. Het aantal verbindingen dat we kunnen leggen is eindeloos. We realiseren ons meestal niet dat we dat doen, zoals de hond waarschijnlijk ook geen bewuste gedachtegang in zijn hondekoppie had. We reageren, net als de hond, volledig automatisch op wat we denken dat spin, vader, werk of ruzie betekent.
Maar stel je eens in wat er zou kunnen gebeuren als we dit soort verbindingen zouden kunnen zien voor wat ze zijn (gedachten)? Misschien kunnen we met een frisse, open en nieuwsgierige blik kijken naar de spin, de vader, het werk of de ruzie. Zodat er ruimte ontstaat in onze reacties en we niet meer automatisch dezelfde gedachten entertainen en steeds hetzelfde gedrag vertonen. De hond van vanmorgen zou niet meer bij elk mens in het bos eindeloos blijven uitkijken naar de bijbehorende hond. En jij zou…vul maar in waar jij nu steeds dezelfde verbindingen legt en wel wat ontspanning kunt gebruiken!