We hebben een beeld bij de toekomst, een beeld van ons verleden en van de vakantie. We hebben een beeld van hoe onze relatie eruit ziet (of eruit zou moeten zien). We hebben een beeld van de opvoeding en van ouderschap. We vormen een beeld van onszelf, van ons karakter, van de ander, van onze carrière of van ons bedrijf. We schetsen een beeld van onze plannen. Ik hoorde laatst iemand een vraag stellen die begon met: “voor mijn beeldvorming; hoe…..?” We hebben een wereldbeeld. We verbeelden ons iets, beelden ons iets in of we verbeelden ons nogal wat :-).
Het kernwoord, zoals je waarschijnlijk al opgemerkt hebt, is hier het begrip ‘beeld’. Als we daar eens goed naar kijken, kunnen we misschien zien dat de beelden waar wij het hier over hebben, uitsluitend in het hoofd bestaan. In het conceptuele brein. Het zijn ‘slechts’ symbolen. Maar we baseren wel (heel) veel van onze acties op deze beelden! We geloven er heilig in. We aanbidden die beelden, respecteren en vereren ze soms zelfs. En als de waargenomen realiteit niet aan een gedroomd beeld voldoet, kwellen we onszelf, zonder te beseffen dat die waarneming ook een (tijdelijk) beeld is.
Kennismaken met de 3 principes, die uitleggen hoe jouw menselijke ervaring wordt gecreëerd en die verwijzen naar de onveranderlijke Waarheid daarachter, zou je kunnen vergelijken met een beeldenstorm. Zo eentje die in onze geschiedenis heeft plaatsgevonden. Destijds met de intentie om een einde te maken aan de heiligenverering. Het doorzien van de illusie van de wereld van de vorm leidt er namelijk ook toe dat je niet langer heilig gelooft in bovenstaande denkbeelden. Het kan zomaar inhouden dat je daardoor terugvalt in de oneindige ruimte waar alle beelden in opkomen en weer verdwijnen. Noem het Liefde of Vrijheid (zonder daar weer een vast beeld van te maken!)
Heb jij nog veel ‘heilige huisjes’? Samen een beeldenstorm uitvoeren? Je bent welkom op een Shiftdag of de driedaagse Dieper Inzicht om meer inzicht te krijgen.