Veel mensen willen graag een leeg of leger hoofd. Want met een leeg hoofd voel je je fijner. Met een leeg hoofd kun je niet wakker liggen. En een leeg hoofd kent geen stress. En dat is waar we naar op zoek zijn. Zeggen we massaal.
Dus gaan we mediteren, doen we aan mindfulness en yoga of volgen we time-managementcursussen die ons gaan helpen om minder te denken. Allemaal om ervoor te zorgen dat we beter functioneren.
Toch betwijfel ik of we wel écht een leeg hoofd willen. Zo’n leeg hoofd is namelijk een beetje eng. Best fijn voor even, op dat matje tijdens het mediteren, maar verder…? Met een leeg hoofd lijkt er verder niks te gebeuren en dat is best lekker maar kan niet te lang duren. Want een leeg hoofd voelt als stilstand en stilstand is immers achteruitgang.
Voor velen van ons geeft denken – een vol hoofd dus – ook een gevoel van controle. Als je denkt, ben je bezig, lijkt het. Bezig om problemen te tackelen. Bezig om problemen voor te zijn. Bezig een oplossing te realiseren. Bezig met bedenken hoe je ervoor kunt zorgen dat het gaat lopen zoals jij graag wilt.
Niet denken – een leeg hoofd – is al snel het equivalent van niks bereiken. In een lege kamer gebeurt immers niks. Groeien en ontwikkelen, daarvoor is in de ogen van veel mensen actie nodig. En de meesten van ons geloven (onbewust) dat we alleen in actie komen omdat we nadenken over wat er nodig is om iets te bereiken of te veranderen.
Zolang je gelooft dat jouw denkproces belangrijk is om ergens te komen in dit leven, ga je die rust in je hoofd nooit langdurig ervaren. Want dan is rust in je hoofd te eng, voelt dat als ‘het opgeven’. Dan zul je blijven zoeken naar technieken die het mogelijk lijken te maken om door te gaan met jachten & jagen terwijl je de stress onder controle probeert te houden.
Minder denken – écht een leger hoofd – lukt pas als je gaat doorzien dat die denkprocessen eigenlijk niet zo zinvol zijn. Zodra je herkent dat je geen controle op het leven kunt uitoefenen met je gedachten, wordt het makkelijker je denkactiviteiten stop te zetten. Wanneer je herkent dat je gedachten heel zinvol lijken maar altijd alleen maar realistisch uitziende verzinsels zijn, kun je ze loslaten. Als je ziet dat nadenken over de toekomst slechts een poging tot toekomst voorspellen is (wat we geen van allen kunnen) wordt dit type gedachten een stuk minder aantrekkelijk om je druk over te maken.
Zodra je vertrouwen krijgt in het feit dat jij altijd in beweging zult blijven, ook als je minder denkt, kun je het denken laten voor wat het is: mentale activiteit waar je aan gewend bent maar die geen noodzakelijke voorwaarde is om lekker te leven. En alleen dat geeft de werkelijke rust in je hoofd waar je naar zoekt!