Allereerst: uiteraard (vanuit je medemenselijke aard!) is het prettig en logisch en natuurlijk en vanzelfsprekend om aardig tegen elkaar te zijn. Om begrip te hebben voor andermans perspectief en compassie te tonen voor gevoelens en ervaringen.
Dat gezegd (of liever: geschreven) te hebben; ik zie veel communicatie voorbijkomen over ‘psychologische veiligheid’ op de werkvloer. Één van de definities hiervan luidt: Psychologische veiligheid is het creëren van een vrijmoedige en vlammende werkcultuur, waarbij medewerkers hun mening delen, gemaakte fouten openbaren en veelbelovende ideeën aanvragen. Wat een mooi streven. En daar moet de werkgever dan voor zorgen.
Dáár wil ik dus een kanttekening bij plaatsen. Want ‘psychologische veiligheid’ kan uitsluitend en alleen van binnenuit gecreëerd worden. Door te (h)erkennen hoe de menselijke ervaring werkt (van binnen naar buiten, via gedachten in het bewustzijn). En door je oneindig veilig te weten achter die gedachten.
Pogingen om van buitenaf psychologische veiligheid te creëren zijn gedoemd te mislukken. Het zijn niet-effectieve doekjes voor het bloeden. Want voor wie blijft denken en geloven dat iets of iemand ‘m rechtstreeks (zonder tussenkomst van een persoonlijke perceptie, interpretatie, gedachte) iets kan laten voelen is geen enkele omgeving veilig.
Voor wie in het misverstand blijft leven dat ‘ie een poppetje in de wereld is (in plaats van andersom) is geen enkele zorgvuldig gecultiveerde cultuur effectief in het creëren van psychologische veiligheid.
Voor wie blijft denken en geloven dat ‘ie zich door de wereld en de tijd beweegt (in plaats van andersom) is geen enkel werkgeversprogramma, hoe mooi ook, afdoende om zich psychologisch veilig te voelen.
Je kunt een diepgeworteld misverstand over de aard van het leven (het werkt ‘binnenstebuiten!) niet oplossen van buitenaf. Met omstandigheden. Met de juiste woorden. Met goede ideeën en prachtige kreten. Met fluwelen handschoenen. Met harde afspraken. Met strakke protocollen.
Hoe dan? Als je je veilig wilt weten? Nou zo: helder simpelweg het fundamentele misverstand op over de werking van je menselijke ervaring en ontdek de aard van je ware natuur. Dat zou kunnen aan de hand van inzicht in de 3 principes. Je bent welkom.