Het aantal methodes dat wordt toegepast om mensen psychisch ‘in orde’ te krijgen, heeft een enorme vlucht genomen. Al dan niet ‘evidence based‘ zoals we in Nederland graag hebben, want dan wordt het vergoed. Ook het aanbod aan alternatieve therapieën die beschikbaar zijn om de medemens te ‘helpen’ is de pan uit gerezen.
Logisch, zolang we geen kennis hebben van de werking van de achterliggende principes, blijft psychologie een beetje een hit-and-miss wetenschap.
Die behandelmethoden hebben, net als de labels en ‘afwijkingen’ die ze moeten verhelpen of verzachten, vaak een afkorting. Zo kun je ACT krijgen als je worstelt met NAE, ALK of SOLK. Men kan CGT aanwenden bij het lijden aan ASS. We hebben EMDR om PTSS te behandelen en COMET voor een laag zelfbeeld (daar kon ik geen afkorting voor vinden, want dit fenomeen staat nog niet in de DSM vermeld. Volgende editie beter). Iets alternatiever misschien is EFT, wat wel wordt toegepast bij OCD. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een lieve (echt hoor) gesprekspartner zegt wel eens, over de medemens die doordraaft, gestrest, verstrikt, hysterisch en/of verward is, dat ze ‘een korte felle tik in het gezicht’ nodig hebben. Een heel komisch beeld voor mij. KFT (Korte Felle Tik) dus, als de nieuwste behandelmethode in de psychologie. En ik meen dat liefde zich ook op deze manier kan uiten. Een beetje afhankelijk van de context.
Het is bijvoorbeeld één van de instructies die badmeesters krijgen. Als de drenkeling die ze moeten redden niet voor rede vatbaar is en hen mee onder dreigt te nemen in de worsteling: geef hem of haar een fikse pets om de hysterie te doorbreken en naar je te laten luisteren. Natuurlijk ‘werkt’ dat; er komt zo eenvoudigweg even een andere gedachte op. De gedachtecirkel “Help, ik verdrink, ik ga doooood!” wordt doorbroken door: “huh?” of “au!” of “wat doe jij nou?”. KFT bij hysterie; het werkt mensen!
Op dezelfde manier zal een plotseling uitslaande brand in je keuken waarschijnlijk je depressieve gedachtestorm ruw onderbreken omdat er gehandeld moet worden. Pas later is er dan weer ruimte voor ‘de depressie’. Hetzelfde geldt voor pillen; gedachten worden even gedempt (al dan niet door het placebo effect) et voilà. De ervaring van angst verandert. Ik zeg wel eens, in dit kader, als de wens wordt geuit een andere ervaring te voelen dan degene die er nu is: “een shotje heroïne helpt ook prima” (doe maar niet). Maar wie weet is KFT in bepaalde gevallen dus óók een idee. We kunnen makkelijk bewijzen dat het werkt (evidence based! FIJN voor de verzekeraars!).
Uiteraard is dit niet ons advies of onze kijkrichting. Wij wijzen liever naar het eenvoudigweg BEGRIJPEN van de huidige (elke!) ervaring en het BESEFFEN van ‘je ware natuur’. Dan kan het behandelen achterwege blijven. Ervaringen veranderen vanzelf wel. Dat is hun aard immers al.
Maar mocht je dat begrijpen en beseffen teveel werk achten, of te vaag vinden klinken, of herken je de wetenschappelijke basis van de drie psychologieprincipes niet, dan ben ik ook best bereid om KFT toe te passen. Vraag naar de mogelijkheden 🙂 .
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay