Het Japanse bedrijf Toyota bedacht ooit een productie-managementsysteem waarbij er zo min mogelijk voorraad in het magazijn hoefde te liggen. Dat scheelde kosten. Onderdelen die nodig waren voor de productie van auto’s lagen niet langer in grote hoeveelheden op de planken maar werden min of meer rechtstreeks vanaf de fabriek de montagehal in gereden. Net op tijd om er een auto van te maken. Niet zo vroeg dat de fabrieksvloer vol staat met dozen waardoor er geen ruimte is om die auto’s in elkaar te zetten. Het staat bekend als het Just In Time systeem; kortweg JIT. Voor veel productiebedrijven over de hele wereld is het inmiddels dé standaard om de productie soepel te laten verlopen.
Het leven heeft het ook, zo’n Just In Time systeem. We durven er alleen niet op te vertrouwen ;-).
Kijk je even mee hoe het werkt, dat Just In Time Leven?
Hij zou over een half jaar naar London verhuizen maar hij had nog niks gedaan om aan woonruimte te komen. De mensen om hem heen begonnen onrustig aan hem te vragen wanneer hij dat ging regelen en hij haalde zijn schouders op want hij wist het niet. Toen was het nog maar 2 maanden voor hij met koffers en dozen de Noordzee over zou steken en er werd inmiddels voor gevreesd dat die verhuizing er nooit zou komen want hij deed niks om aan woonruimte te komen. Uiteindelijk was het 2 dagen voor zijn vakantie in Engeland en nog 5 weken voordat de Engelse studie zou beginnen toen hij zijn moeder belde om te zeggen dat hij een dag later zou aankomen op hun vakantieadres. Hij zou niet de afgesproken overstap op Heathrow maken naar het vliegveld in Manchester, maar uitstappen in London, een kamer bekijken en dan de nachtbus naar Manchester nemen. Hij kreeg de kamer. Just in time. Eerder was niet nodig geweest. Later was onhandig geweest omdat hij dan niet op vakantie had gekund.
Zij was op vakantie en had helemaal geen zin om naar haar lege huis terug te gaan. Gelukkig maar, want ze was op vakantie dus het zou een schurend gevoel hebben gegeven als ze naar huis verlangde. (Wat ook niet erg geweest zou zijn, overigens). Eenmaal thuis nestelde ze zich op de bank en genoot van het feit dat ze zo lekker rustig haar eigen Netflix-serie kon kijken, zonder gedoe aan haar hoofd. Haar zin om thuis te zijn, was er Just In Time. Toen ze thuis wás en geen minuut eerder.
Zij wisten niet waar ze naar toe op vakantie zouden gaan. Want er waren dit jaar reis- en financiële beperkingen die de gebruikelijke vakantiebestemming onmogelijk maakten. Er werd gewikt en gewogen en gemopperd en een beetje gestrest. Andere jaren boekten ze immers al in februari en nu was het al maart! En toen april, mei, juni, juli. Al die maanden waren er steeds verhitter wordende discussies over de opties. Licht dramatisch was er al geroepen dat “we dit jaar dan maar gewoon thuis moeten blijven, waar we al het hele jaar vastzitten!”. Grappig, want het moment van vakantie wás er nog niet.
Een week voor hun vakantie spraken ze iemand die laaiend enthousiast vertelde over het lopen van het Pieterpad. Die avond kropen ze achter de laptop om rugzakken, een tentje en nieuwe wandelschoenen te bestellen en het vakantieplan was daar. Just In Time om de benodigde spullen te bestellen en volgende week, zodra het werk er op zat, aan de wandel te gaan.
Zomaar een paar voorbeelden van hoe het werkt, dat Just In Time systeem van het leven.
En wij maar proberen dingen sneller te laten gebeuren. Niet in de gaten hebbend dat we door dat streven om alles alvast uit te denken, vogelen en stippelen ervoor zorgen dat het veel te vol raakt op de fabrieksvloer van het leven. Wat de “productie” van dat dagelijks leven alleen maar in de weg staat en ongemerkt stress en onvrede oplevert.
Leven gebeurt als het nodig is – niet omdat jij het handig vindt om het alvast geregeld te hebben ;-). Vaak, meestal, altijd Just In Time.
PS: zin in dat hogere vertrouwen in Just In Time? Kom dan lekker met ons kletsen in één van de vele vormen die we daarvoor aanbieden. Je leest hier meer over ons aanbod.
Foto: https://toyota-forklifts.eu/solutions/your-sector/manufacturing/
Heel fijn artikel dit, Just in Time om te zien dat het waar is.
Dat op het moment ik het contract onder ogen kreeg, ik wist; nee dit gaan we niet doen.
Dank!
Mooi hè, dat ‘in het moment’ weten. Geen seconde eerder, geen tel later. De heldere ja, nee, respons en impuls X