Persoonlijk ben ik (meestal) een grote fan van duurzaamheid, minimalisme en eenvoud. Ik vind het een goed concept, een fijn idee. Het smaakt wat mij betreft naar blijvend, naar kwaliteit, naar ‘natuurlijk’. Er is de laatste decennia ook veel aandacht voor en wellicht is dat prettig voor onze planeet. Wie zal het zeggen?
Die duurzaamheid, minimalisme en eenvoud zou ik ook graag zien in de geestelijke gezondheidszorg. Daar hebben we nu nog voor elk soort gedrag, geestelijke pijn en eventuele (waan)denkbeelden een ander label. Naar zo’n diagnose moet je dan eerst op zoek met allerlei tests, observaties en vragenlijsten. Soms jarenlang met heel veel deskundigen en specialisten. Een heel gedoe. En vervolgens komt er dan een meestal drieletterig label met een specifieke behandeling. Ik stel voor dat we teruggaan naar één oorzaak, die voor iedereen die geestelijk lijdt dezelfde is. Het geloof in (stressvolle) ik-gedachten. Heel eenvoudig. De oplossing ligt dan ook voor de hand: dat geloof verliezen.
Hoe? Hier komt kennis van de 3 Principes om de hoek kijken. Er is namelijk niets wat zo duurzaam heilzaam is als het inzien hoe elke ervaring tot stand komt. Het besef dat er maar één grondstof is van alles: het Denken dat zo prachtig en krachtig tot leven komt in het Bewustzijn. Wie daar een glimp van opvangt kan steeds op datzelfde begrip (van dezelfde 3 principes) terugvallen en hoeft niet telkens op zoek te gaan naar nieuwe diagnoses en methodes of manieren om met dingen of emoties ‘om te gaan’. Of naar quick fixes voor ongemak en leegte. Het enige wat er te doen valt is het (h)erkennen van het systeem dat ten grondslag ligt aan elke ervaring. En het weten dat jij dat niet bent.
Er is ook niets zo duurzaam heilzaam als het weten wie je dan wél bent. Je ware natuur te (h)erkennen in de stille ruimte waar elke ervaring in opkomt.
Recyclen is bij deze vorm van duurzaamheid trouwens overbodig en zelfs zinloos. Eindeloos dezelfde gedachten gebruiken en dezelfde gevoelens oproepen is niet langer logisch.
En als we dan kijken hoe dit ‘in de vorm’ uitwerkt, in jouw persoonlijke leven; ook daar zou het zomaar kunnen zijn dat je minder spullen nodig hebt, omdat je je in elk moment helemaal compleet en vervuld weet. Gratis en met niets. Het kan zijn dat je minder op (vlieg)vakantie hoeft, omdat de ontspanning in ‘jeZelf’ gevonden is. Misschien stopt het eventuele overmatig eten omdat je ongemak niet langer hoeft weg te kauwen. Wellicht verlaat de behoefte tot roken jou omdat onrust niet meer opgelost hoeft te worden. Is er helderheid in plaats van een rookgordijn.
Ik ben benieuwd of we déze trend van duurzaamheid, eenvoud en minimalisme ook aandurven in/met de geest. Doe jij mee?