Als je op het weerbericht of op je weerapp kijkt, zie je het vast wel eens staan: het fenomeen de gevoelstemperatuur. Dan is het dus 20 graden volgens de metingen, maar voelt het als 18. Of zo. En dat vinden de Slagersdochters een interessant gegeven. Want hoe wéét je hoe een temperatuur voelt? En, om dit naar het gesprek over de 3 principes door te trekken: hoe weet je überhaupt hoe wat dan ook voelt? En toch beschrijven we onze depressie en paniekaanvallen en baseren we er therapieën op en worden er pillen voorgeschreven. Interessant.
Radioshow 6/5/2020: De gevoelstemperatuur1 min read
door Shift Academy | 6 mei 2020 | Persoonlijke Groei, Slagersdochters Podcast | 3 reacties
O zo ja, 20 graden vindt de een lekker koel en de ander lekker warm. Als de temperatuurvoorspelling dan 20 graden is dan weet jijzelf in ieder geval wat dat voor jou betekent. Echter, helaas is het weer nooit precies wat voorspeld was, maar dat is weer een ander verhaal, of toch niet ?
Weersvoorspellingen in de media is sowieso vooral entertainment zoals RTL boulevard of het nos journaal ?
Maar ùh, gevoelstemperatuur is niet helemaal onzin volgens mij, want gemiddeld genomen kunnen de meesten van ons toch wel enigszins inschatten hoe warm/koud je het zult vinden de volgende dag, denk ik
Haja, maar dat is juist zo interessant om te bekijken! Want waar de één meldt het fris te vinden, heeft de ander het al gauw te warm. In ons kantoor kunnen verschillende mensen tijdens een shiftdag op enig moment aangeven dat het kantoor te warm wordt, terwijl iemand die naast ze zit het koud heeft. Zo’n temperatuurs-ervaring is duidelijk volkomen subjectief en persoonlijk. Maar toch denken we te weten hoe koud of warm het is (en we hangen er een gevoelstemperatuur aan). Of hoe bang of depressief we zijn (en we hangen er een label aan als ‘angststoornis’ of ‘klinische depressie’). Afgaand op een persoonlijke en dus altijd arbitraire meting/ervaring!