Naar aanleiding van een artikel dat we toegestuurd kregen, praten we in deze aflevering over het huidige uitgangspunt voor de preventie en behandeling van (eet)stoornissen en een fris perspectief hiervoor. Zien we niet iets over het hoofd bij het huidige paradigma? Kan het niet eenvoudiger?
Radioshow 13/7/2022: Preventie van (eet)stoornissen; kip of ei?1 min read
door Shift Academy | 13 jul 2022 | Persoonlijke Groei, Slagersdochters Podcast | 2 reacties
Beste Angela en Linda mijn naam is Geert Steenbergen en vader van Julia/Jules. Julia haar struggle is op haar 13e begonnen met eetstoornis. Inmiddels is ze 18 jaar en kampt ze nog steeds met de eetstoornis en zijn er dwang-en angststoornissen bijgekomen, heeft ze de diagnose ADHD en voelt ze zich non-binair gender. Fysiek heeft ze er nog hypermobiliteit bij. Op haar 16e is ze op de havo vastgelopen en is haar wereldje heel klein geworden. Mijn vrouw vivian is dagelijks met Julia op weg naar haar afspraken omdat ze niets zelf kan/durft. We hebben van alles we zitten voor ambulante therapie bij een tweede GGZ instelling en zijn we inmiddels veel particuliere(neuro-feedback, EMDR, hypnose etc. )behandelingen verder. Maar julia heeft haar weg nog steeds niet kunnen vinden. Luisterend naar deze postcast zou het in mijn ogen zo gemakkelijk kunnen zijn maar mijn hoofd is niet die van Julia. Het boek van Angela gelezen jullie boek De 3 principes gelezen maar de situatie blijft uitzichtloos. Grootste wens voor mijn vrouw en ik is dat Julia uit haar “gevangenis “ komt en gelukkig mag worden en eindelijk haar eigen weg gaat vinden. Hebben jullie een idee?
Beste Geert, wat een verdrietige situatie voor jou, Vivian en Julia. We snappen jullie wens helemaal. Wat je beschrijft is vermoedelijk herkenbaar voor veel ouders van jongeren die een diagnose krijgen vanuit de huidige kijk op geestelijke gezondheid. Vanuit de aanname dat er iets met het kind aan de hand is, wordt gedrag gemonitord, gelabeld en gestuurd. Gedachten worden wellicht besproken en gemanaged; gevoelens worden geanalyseerd en geduid. Wat matig of tijdelijk of niet ‘werkt’, waardoor men verder kijkt en zoekt en de zaak steeds complexer wordt. De aandacht voor de inhoud van gedachten en gevoelens wordt steeds groter. Begeleiding vanuit kennis van de 3 principes gaat uit van de heelheid (geestelijke gezondheid) en uniciteit van ieder mens, niet het ziektemodel. We herinneren de medemens eraan dat hij of zij al vrij is, voorbij de gedachten, gevoelens en gebeurtenissen en zijn benieuwd of Julia openstaat voor een radicaal andere aanvliegroute. Wij kennen (nog) geen reguliere zorg die dit uitgangspunt heeft, maar natuurlijk is zij (en jullie) welkom om een keer een gratis shiftsessie te boeken om dat te verkennen. Kijk op https://www.shiftacademy.nl/aanvraagformulier-shiftsessie/ . Verder kunnen wij je aanraden om het gratis e-book ‘Gestreept door het Leven’ te downloaden van denkpunt: https://denkpunt.nl/gestreept-door-het-leven/. De schrijfster van dit boek, Rianne Levi, ervaringsdeskundige en 3 p facilitator, kan wellicht ook iets voor jullie betekenen. Alle goeds.