(copyright afbeelding www.loesje.nl)
Soms duikt er tijdens een training een heel mooi leermoment op. De volgende wil ik graag met je delen.
Op een mooie zondag tijdens de training “van angst naar vertrouwen” kwamen we met de groep in gesprek over gedachten. Gedachten die gingen over angst tijdens het rijden of in de omgang met je paard. Maar ook over gedachten die in het dagelijks leven momenten van angst opleveren.
Zoals je kinderen die voor het eerst op de fiets naar school gaan zonder begeleiding. Daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen. Een eerste gedachte in die richting wordt vaak gevolgd door een volgende (en zo ontstaat de zogenoemde gedachtetrein). Die gedachten zijn niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar wekken wel angst op. In ons voorbeeld zou zo’n trein er als volgt uit kunnen zien: ‘stel dat het kind onderweg iemand tegenkomt, hij mag niet met vreemden mee, want die hebben misschien foute bedoelingen. De uitkomst van deze trein zou kunnen zijn dat je besluit dat het kind niet alleen op de fiets mag.
Dit werd herkend door iemand in de groep. “Mijn moeder zei dat ook altijd”, zei ze. “Nooit met vreemden praten onderweg, die nemen je mee en dan kom je nooit meer terug”. En wat bleek, het had jaren geduurd voordat zij met vreemden durfde te praten op straat. Zelfs al vroegen ze alleen maar de weg. Het serieus nemen van gedachtetreinen kan zo grote gevolgen hebben.
Tot je ziet hoe het werkt. Voor mij leverde dat het beeld op dat gedachten ballonnen zijn. En elke gedachte die je vasthoudt, zit dus als een ballon in je hand. Hoe meer gedachten je vasthoudt, hoe meer ballonnen in je hand. Ongeacht of de balonnen positieve of negatieve gedachten zijn. En dat kan best een fleurig geheel opleveren, maar je hebt er ook je handen vol aan.
Zoals je een ballon echter niet vast hoeft te houden, hoef je gedachten ook niet vast te houden. Ook niet omdat deze gedachte je toevallig blij maakt. Je hoeft ‘m geen nieuw leven in te blazen en steeds opnieuw angstig/ boos of teleurgesteld te worden. Elke ballon, elke gedachte mag je loslaten. Je kunt ze gewoon weg zien vliegen in de wetenschap dat er in essentie, in jouw essentie, niets verandert.
Dit artikel is geschreven door gastschrijver Ria. Zij is één van de deelnemers aan de 3 Principles Practitioner Opleiding 2019. Ria is een ervaren coach die met haar unieke aanpak (met paarden!) mensen van angst naar vertrouwen helpt. Met haar blogs op onze website deelt Ria haar groeiende inzicht in de 3 principes.
Maar ja, hoe laat je zo’n gedachte los… als deze maar terug blijft komen…