De dingen die in ons lijf gebeuren vinden we als mensen erg interessant. Het gevolg hiervan is dat we aan elk pijntje, elke sensatie die niet totaal overeenkomt met hoe we ons ‘normaal’ voelen een soort conclusie verbinden. Zodat er een logische reden is dat we ons op die manier voelen. Laat me je een voorbeeld geven.
Je hebt wat minder energie dan normaal… En dat betekent vast dat je ziek wordt. Of het komt doordat er vermoeidheid van de afgelopen weken/maanden uitkomt, want je hebt zo hard gewerkt. Of dat minder-dan-fijne gevoel komt doordat je je lichaam te hard hebt gepusht tijdens het sporten gisteren.
Vervolgens hangen er ook nog eens acties aan die conclusies. Als je ziek wordt, dan moet je veel vitamine C tot je nemen. Fruit eten dus. Of supplementen slikken. Moet er vermoeidheid uit, is dat een indicatie van het feit dat je voortaan minder hard moet werken. Misschien een andere baan moet zoeken of moet stoppen met je bedrijf of bijbaantje. Voel je je naar en komt dat absoluut door je over-enthousiasme in de sportschool, dan moet je misschien een personal trainer nemen om dit in de toekomst te voorkomen.
Zie je wat er gebeurt? We maken een verhaal van een betekenisloos gevoel en daarmee verandert een pietepeuterig sensatietje in je lijf (zoals vermoeidheid of spierpijn) in een enorm groot ‘ding’ met gevolgen. Waar je vervolgens iets mee moet, omdat het niet fijn is om je onprettig te voelen en je niet in een nare situatie terecht wilt komen. Dus wil je het zo snel mogelijk oplossen.
Het kan handig lijken om dit te doen, maar… Juist daarmee zit je jezelf in de weg.
Er was geen probleem. Er waren geen gevolgen van het gevoel dat je constateerde. Maar nu het een ‘ding’ is, ligt je focus erop en wordt het ook een steeds groter issue. Waardoor het tevens noodzakelijk lijkt om op de sensatie te blijven letten. Hem in de gaten te houden. Een oplossing te verzinnen. Wat allemaal energie kost en ruimte in je hoofd inneemt.
Niet elke sensatie in je lijf betekent iets. Als er eentje voorbij komt die dat wel doet, mag je erop vertrouwen dat je dat zult aanvoelen. En dat je actie zult ondernemen als het nodig is.
Op het moment dat je niet continu aan het nadenken bent over wat normaal is en wat niet en niet elke sensatie in je lijf monitort, ontstaat er direct meer rust in je hoofd. En waar meer rust in je hoofd is, volgen ontspanning en genieten. Wel zo fijn, toch? 😉