Afgelopen weekend keek ik een aantal afleveringen van de serie Manifest op Netflix. Een intrigerend verhaal over een vliegtuig dat in hevig onweer van de radar verdwijnt en, in de beleving van de hele wereld althans, vijf-en-een-half jaar later zomaar ineens weer opduikt en landt. In de beleving van de passagiers en de bemanning van het toestel is er echter ‘gewoon’ een paar uur verstreken. Een leuk en extreem voorbeeld van verschillen in tijdsbeleving waar ik zelf ook wel eens mee te maken heb gehad.
Maar in dit blog wilde ik schrijven over een uitspraak die gedaan werd in de serie, door een vader tegen zijn zoontje. Een groeiende groep mensen krijgt namelijk grote weerstand tegen de ’teruggekeerden’. Het jongetje wil weten waarom dit is. Zijn vader antwoordt, in mijn oren geniaal: “They don’t hate us, they hate an idea“.
Wat heerlijk, wat helder. Het besef dat zowel ‘zij’ als ‘wij’ altijd aan zitten te kijken tegen (eigen?) gedachten. Ook wel genoemd ideeën, herinneringen, concepten, geloof, projecties, verhalen, beelden, creaties, fantasieën, percepties enzovoorts. En alleen al dat besef. Niets meer en niets minder.
Het zou kunnen leiden tot uitspraken zoals de vader in de serie deed. Of tot de realisatie dat je zelf weerstand zit te hebben tegen je eigen idee over een ander mens/aardepakje. Zeggen we het soms niet letterlijk: “ik háát het idee de rest van mijn leven alleen te zijn”? Het zou ook het inzicht kunnen ‘opleveren’ dat er niets en niemand is om te vergeven, behalve je eigen beeld van iets, iemand of een verleden. Het zou kunnen leiden tot de ontdekking dat er geen ‘andersdenkenden’ zijn, maar alleen een web van gedachten die in het bewustzijn verschijnen.
Misschien kunnen we dan ook het haten laten. Of verlaat het haten ons, is waarschijnlijk beter gezegd. Want wat heeft haten voor zin als het maar ideeën zijn die je haat?
‘Thought creates a world and then says: I didn’t do it‘ zoals David Bohm, natuurkundige en tijdgenoot van Sydney Banks, ook al zei.
Wat zou het besef dat je Denken ervaart, en niet ‘een ander’ of wat dan ook, nu voor jou doen? Wat zou er op kunnen lossen?
Misschien wil je dit écht, en dat kan ook samen met ons, ontdekken? Je bent welkom!
Afbeelding van Lars_Nissen via Pixabay