In een ver, grijs verleden heb ik een tijdje als derivatenhandelaar gewerkt bij een bank. Het woord ‘derivaat’ betekent ‘afgeleide’. Je kent het misschien wel in de vorm van opties of futures. Wat verhandeld wordt is niet ‘het product’ zelf, maar een recht daarop. Een afgeleide dus. Met een eigen koers die uiteraard wel te maken heeft met het onderliggende product of waarde, maar het zelf niet is. Vaak is de handel in derivaten levendiger dan de handel in het product zelf. Het vereist ook minder investering en is schijnbaar interessanter.
Ik moest daaraan denken toen ik even in mijn ‘3P bubbel’ op Facebook belandde. Er werden allerlei cursussen en andere diensten aangeboden die ‘gebaseerd’ waren op (inzicht in) de 3 principes. Met titels als ’trusting in wisdom’, ‘deep listening’, ‘living from a quiet mind’,’the mind-body connection’, ‘rewilding’ enzovoorts. Niets mis mee.
EN: de 3 principes zijn wetmatigheden. Heel rechttoe rechtaan eigenlijk. Heel neutraal. Een inzichtmodel zonder instructies. Heel eenvoudig, maar van onschatbare waarde. De rest, onze persoonlijke inzichten en favoriete gespreksonderwerpen, is derivaat. Nogmaals, helemaal niets mis mee, maar wel een ‘waarschuwing’: verwar het derivaat niet met de onderliggende waarde en zie dat de onderliggende waarde de basis is, niet het derivaat! Oftewel; laat je niet afleiden door de afgeleiden.
In de loop van de geschiedenis van de financiële markten hebben we meermaals gezien dat de handel in bepaalde derivaten op zichzelf begon te staan. Dat deze handel een eigen leven begon te leiden, totaal uit de hand liep en weinig meer te maken had met (kennis en de waarde van) het oorspronkelijke product. Zoals in het eerder genoemde aanbod op Facebook ook zomaar het fundament, de 3 Principes of een andere verwijzing naar Eenheid dus, weggelaten of uit het oog verloren kan worden. En dan is het misschien wel levendige handel, maar kan het gebeuren dat er een ongefundeerde opdracht gegeven wordt, of een ongefundeerd, en zoveelste, concept wordt gepresenteerd.
De 3 Principes beschrijven de aard van de werkelijkheid, zoals Elisabeth Roelvink, de redacteur van mijn vertaling van The Missing Link, ook zo prachtig tot ondertitel van dit boek heeft gemaakt. Onderstaande tekst, niet uit dit boek maar wel van Syd Banks zelf, maakt die twee ‘niveaus’ (tussen derivaat en de diepere betekenis van de 3 principes) helder.
Eerst het derivaat: “The ego I refer to when I say ‘drop it’ is self-importance. If you do that, it will lead to higher levels of Consciousness. You will see much clearer and be much happier. This is true on one level (psychological).” Dit zou bijvoorbeeld uitdrukking kunnen krijgen in een workshop ‘laat je ego los!’. Een derivaat.
Dan het onderliggende fundament: “On another level you must realize: there is nothing to give up. The whole show is nothing but Thought. Seeing Truth is realizing there is nothing but Thought. Even the original Thought of life was Thought. The Truth is, there isn’t even an original Thought. There is only Nothing. The same Nothing is Everything.” En dit is waar het uiteindelijk en werkelijk over gaat bij de 3 Principes.
In mijn optiek (en dat is ook niet meer dan dat hè?) kan het eerste niet zonder het tweede. Zoals derivaten niet verhandeld kunnen worden zonder begrip van de onderliggende waarde. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar dan handel je in gebakken lucht. En dat gebeurt in de ‘3P wereld’ dus ook wel eens: handel in concepten met oefeningen en methodes voor de persoonlijkheid waarbij het onderliggende uitgangspunt uit het oog verloren is, terwijl het wel onder die noemer gepresenteerd wordt. Omgekeerd kan het tweede echter heel goed zonder het eerste! De kern van de 3 principes is wat IS en heeft van zichzelf geen (praten over?) afgeleide onderwerpen en concepten, geen derivaten dus, nodig.
Het lijkt wel of ik, net als ruim dertig jaar geleden, binnenkort wederom uit de derivatenhandel stap 🙂 🙂 🙂 .
Mooi, die afgeleiden-handel achter je laten. Kennelijk nu de tijd. Ik zal je missen x
Ja. Dankbaar voor jouw aanwezigheid en bijdrage hierin X
duidelijk 🙂
Fijn! 🙂