Eerder schreef ik een artikel over menselijkheid en hoe we kansloos proberen die menselijke ervaring onder controle te krijgen, te vermijden of te transformeren. Mocht je dat blogje gemist hebben, je leest het hier.

Waar ik het toen niet over gehad heb, is het fenomeen dat onze ‘strijd’, onze schrik of onze weerstand tegen bepaalde emoties of ervaringen, ze in alle onschuld juist in stand houdt. Ga maar na:

  1. Je voelt ongemak.
  2. Je stelt vast wat voor ongemak het precies is. Je noemt het angst, of boosheid, of verdriet, of wat dan ook en legt het daarmee ongemerkt gelijk vast als ‘echt’.
  3. Je gaat verder nadenken over dit ongemak. Daar zijn verschillende strategieën voor die allemaal neerkomen op méér gedachten vormen over wat aanvankelijk slechts een voorbijgaand gevoel was.
  4. Het ongemak wordt groter of verandert door die extra gedachten in ander ongemak.
  5. Hierdoor ontstaat nog meer denken over wat er toch mis is en een nog vervelender gevoel.

Waarna stap 1 tot en met 5 zich herhalen in een negatieve spiraal waar je zomaar een paar uur in kunt rondtollen.

Arghh! Zo frustrerend. En… Niet nodig! (Mag wel, er gaat wezenlijk niks mis als dit gebeurt, maar het hoeft niet).

Zo’n ongemakkelijke sensatie in je lijf zou razendsnel voorbij gaan als je hem ongemoeid zo kunnen laten. Een gevoel of emotie (ongeacht of we hem angst, verdriet, boosheid of wat dan ook noemen) kan van zichzelf namelijk niet zo lang in stand blijven. Een beetje zoals een brandende lucifer op een stapel droge kranten niet zo gek veel doet. Tot er voldoende zuurstof bij komt of er wat extra olie op het vuurtje gaat. Dan grijpt het vuur om zich heen en trekt van alles en nog wat in zijn kielzog mee.

Onze gedachten over gevoelens of ervaringen, lijken olie op het gedachtenvuurtje te zijn. Het is dat beetje extra denken dat de boel doet ontvlammen. Waarna we het gedachtenvuur proberen te blussen met méér denken. Waardoor het vuur alleen maar hoger en heter wordt.

Ga je dat herkennen, dan ontstaat de mogelijkheid vuurtjes voortaan met een sisser te laten uitgaan. Zó makkelijk kan het zijn ;-).

Share This