Vandaag had ik even geen inspiratie voor een blogartikel. Dus ik vroeg aan Chat-gpt: “In welke onderwerpen zijn mensen geïnteresseerd als ze meer willen ontspannen en minder stress ervaren?”. Ik kreeg een zeer uitgebreid antwoord met een lijst van 15 verschillende categorieën van dingen die mensen graag doen om ontspanning te bereiken.

Het waren allemaal activiteiten, waaronder time-management, aromatherapie, ademhalingstechnieken, self-love en positieve psychologie. Dat laatste werd toegelicht met: “Oefeningen en methoden om een positieve mindset te cultiveren, zoals dankbaarheid, affirmaties en visualisaties.”

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij overvalt een lichte vermoeidheid als ik aan het werk moet om te ontspannen. Ik vind het tegenstrijdig: dingen doen zodat je minder stress hebt. Tegelijkertijd lijkt het wel een wijdverbreid geloof te zijn dat het dé manier is om tot rust te komen.

De 3 principes geven je een andere optie. Een makkelijkere. Eentje waar je minder voor hoeft te doen in plaats van meer. En dat omschrijf ik vandaag graag op deze manier:

De 3 principes verwijzen naar het feit dat je altijd okay bent, als het ware ‘thuis’ én heel. Door de kracht van denken in bewustzijn, ontstaat er echter een illusie van onveiligheid, tekort en niet-okay. Dat wat vormloos en onaantastbaar aan jou is (de levenskracht die je bent), wordt aan het zicht onttrokken door alle vorm die ontstaat door het denken.

Metaforisch zou je het zo kunnen zien: je bent van nature een diamant, onverwoestbaar, sterk en glanzend met enorm veel facetten. Daar is in de loop van je leven een denk-laag overheen gekomen die de diamant aan het zicht onttrekt. Die denksmurrie (“ik ben niet goed genoeg”, “ik heb meer nodig om gelukkig of veilig te zijn”, “ik sta er alleen voor”, “ik mag er niet zijn”, enz.) lijkt de waarheid te zijn. En is daarmee een (vaak ongemerkte) motor achter gedrag waarmee we proberen die akelige ‘waarheid’ vóór te blijven.

We rennen, werken, analyseren, affirmeren en denken ons een slag in de rondte om onszelf te beschermen voor die schijnwaarheid. Activiteiten die onnodig zijn als je weet dat je de diamant bent, in plaats van de smurrie.

Zodra je gaat herkennen dat je in wezen het leven, perfectie, pure liefde, zelf bent kan er iets veranderen. Want dan opent zich de deur naar een mogelijkheid om te herkennen dat je altijd tegen denken aankijkt én dat dit denken slechts een tijdelijke waarheid is.

Waar we stress en ongemak door ervaren, zijn alle schijnbare feitjes waar we in geloven. Feitjes die geen van allen over die diamant gaan maar allemaal tot stand komen door de onbetrouwbaarheid van de gedachten die we in alle onschuld geloven.

Dat herkennen, zorgt voor de grootste ontspanning die je kunt bereiken. Gewoon, vanzelf. Zonder dat jij er hard voor hoeft te werken.

PS: Vind je het leuk om hier dieper op in te gaan? Doe dan mee met de Shiftdag van vrijdag 28 juni. Die heeft geen specifiek thema waardoor we heerlijk door kunnen mijmeren op dit én andere onderwerpen.

Share This