Soms, of voor sommigen, klinken die 3 principes als een andere manier van kijken. Of zelfs als een andere manier van kijken naar…(vul een onderwerp in). Een beetje als omdenken. En natuurlijk kan zo’n ‘andere blik’ ontstaan. Als spontaan bijverschijnsel van inzicht in het feit dat we in een ervaringswereld leven van persoonlijke percepties, interpretaties en projecties. Met of door dat besef kan er zomaar een andere perceptie ontstaat, een frisse interpretatie, een nieuwe projectie. Letterlijk vanuit het Niets. Hartstikke mooi.
Toch voelt dat voor mij persoonlijk te ‘beperkt’ aan. Te omdenkerig, te buiten-de-box-denkerig, te cognitief. Volgens mij is er een meer fundamenteel inzicht beschikbaar. Je zou het kunnen beschrijven als: realiseren dat er alleen kijken is.
Dus niet: kijken naar geld, en waar je eerst een idee van schaarste entertainde, nu een idee van overvloed creëren. Het is kijken en ont-dekken (de ‘sluier’ eraf halen, zou je kunnen zeggen) dat het in wezen Niets is. Hetzelfde Niets als ‘jij’. Fijn.
Het is niet kijken naar je betere helft of je relatie en proberen het goede en Goddelijke in de ander te zien, of de pluspunten van die relatie; nee. Het is kijken en ont-dekken dat wat je de ander noemt en dat wat je als relatie bestempelt van zichzelf Niets is. Hetzelfde Niets als ‘jij’. Gezellig.
Het kijken is geen persoonlijke blik, maar een universele. Heldere. Kijken en ont-dekken dat Alles in essentie Niets is. En andersom. Pure vrijheid en potentie! Al zal het persoonlijke denksysteem er waarschijnlijk ‘saai’ over zeggen, of het ‘eng’ vinden, of iets anders wat onaantrekkelijk klinkt.
Logisch. Dat wil liever z’n eigen duale kijk houden, alsof er een ‘ik’ en ‘de wereld’ is, en zo ziet het er op het eerste gezicht (?) ook uit. Daar is helemaal niets mis mee. Contrast is kennelijk ook best lekker. Jij-en en ikken, slachtofferen en daderen, pieken en dalen. Helaas meestal maar tot op zekere hoogte. De hoogte waarop het begint te wringen en schuren.
Geen probleem. Tegelijkertijd is er alleen kijken. Zie je dat?