In 2016 werd er een proefschrift geschreven over begrijpend lezen op school. De titel luidde: How to assess and improve children’s reading comprehension. Er zijn allerlei strategieën ontwikkeld, stond er in het onderzoek te lezen, met het doel te begrijpen wat de letters op het papier nu precies betekenen. Strategieën om te leren begrijpen wat die woorden en zinnen eigenlijk willen zeggen. Want zonder begrip heb je er niet zoveel aan om te kunnen lezen.
Die strategieën werken echter niet, was de conclusie van het onderzoek: door strategieonderwijs kennen de leerlingen meer strategieën, maar er zijn geen effecten gevonden voor begrijpend lezen.
Ik was even stil van deze conclusie en dacht direct aan het leven zelf en onze (wat mij betreft intrinsieke) geestelijke gezondheid daarin. Want ook voor het leven en om geestelijke gezond te worden of te blijven krijgen we steeds meer strategieën aangereikt.
Er zijn spirituele strategieën die je moeten helpen, variërend van mediteren tot mantra’s zingen. Van aura’s reinigen tot de veda’s lezen (mocht je die kunnen begrijpen 🙂 ). In de geestelijke gezondheidszorg krijgen we strategieën aangereikt voor het ‘omgaan’ met trauma’s, strategieën voor het oplossen van gevoelens, strategieën om minder last te hebben van je ADHD, strategieën om je emoties te reguleren, omdenkstrategieën enzovoorts.
En nu dacht ik dus; zou het hierbij ook zo kunnen zijn dat we nu alleen meer strategieën kennen? Dat dit echter geen effect heeft op het BEGRIJPEN hoe het leven en je psyche werkt? En dat meer strategieën kennen dus NIET NUTTIG is voor het leven en je geestelijke gezondheid? Dat strategieën je niet ‘helpen’? Dat het, zoals gezegd, veel handiger is om te BEGRIJPEN waar elke ervaring in het leven vandaan komt en uit bestaat? Dat het veel nuttiger is om te BEGRIJPEN waar je geestelijke gezondheid al is?
Dat is waar wij (strategieloos) over praten en (strategieloos) naar verwijzen. Dat is de essentie van het begrip van de 3 principes. Zo leer je echt begrijpend leven.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay