Naast ‘beperkende gedachten’ zijn ook ‘conditioneringen’ een vaak genoemde reden voor het niet kunnen veranderen van gedrag. Het idee is dat er in het brein bepaalde neurologische paden zijn aangelegd die een vaste route volgen van trigger tot gedrag. Op ongeveer dezelfde manier als ik in een ver verleden leerde programmeren in Basic: ‘if….then go to…’ was bijvoorbeeld zo’n regel, die ervoor zorgde dat wanneer er een specifiek knopje werd ingedrukt, het apparaat volledig automatisch naar een vooraf bepaalde uitkomst ging.
Zoals bij de mens dus ook lijkt te gebeuren. Er is een gevoel van bijvoorbeeld verveling (if verveling…) en we grijpen uit gewoonte naar de fles of een reep (then go to alcohol/zoetigheid). En ik zeg met nadruk ‘lijkt’ want eigenlijk kunnen we dit niet weten. Omdat niets is wat het lijkt en de transformatie die je wenst nooit zit in het geloven van oude ideeën en het uitgangspunt van andermans waarheden en wetenschap.
“Ik ben geconditioneerd”. Het klinkt zó waar en logisch en ik zou het zelf ook zomaar kunnen zeggen, maar toch vraag ik jou en mijzelf vandaag: hoe weet je dat? Ik begrijp dat het in het dagelijkse leven eruit kan zien dat je altijd op dezelfde manier reageert op een ’trigger’. Maar kijk nog eens. In DIT moment. Zonder de huidige ervaring te vergelijken met een eerdere ervaring. Zonder te weten wat dit gevoel is (anders dan een beweging in energie). Zonder het te willen fiksen, zonder het te willen duiden, zonder er een oorzaak voor te hoeven hebben, zonder het te willen vergelijken met een eerder gevoeld gevoel.
Want waarom zou je dat allemaal (willen) doen? Waarom zou je ‘jezelf’ zo vast willen leggen? Wat je werkelijk bent is zoveel meer dan die grijze massa en deze tijdelijke ervaring! En vooral als je vrij wilt zijn (van je ‘conditioneringen’) is het zaak dat je ze in twijfel trekt. Hoe echt ze ook lijken! Zoals je de hele wereld van de vorm in twijfel kunt trekken, hoe echt deze ook lijkt!
En even een kanttekening: er zit een verschil in dit als opdracht horen: ‘vergelijk deze ervaring NIET met een eerdere ervaring!’ en het benaderen met nieuwsgierigheid en openheid: ‘zou het kunnen zijn dat deze ervaring NIETS met een eerdere ervaring te maken heeft?’
De opdracht is lastig uit te voeren en kost veel moeite en houdt het gevaar in zich dat je faalt, hetgeen je dan weer aangrijpt om jezelf te slaan en misschien terug te vallen op het idee van conditioneringen (zie je wel?). De realisatie dat elk gevoel in elk moment nieuw is, zou het gevolg kunnen zijn van nieuwsgierig kijken, wat mijmeren en open staan voor een compleet nieuw paradigma.
Echte transformatie zit in het vergeten van alles wat je geleerd en als waar aangenomen hebt. Over jezelf, over de wereld en vanuit de wetenschap.
Verandering die volledig vanzelf gaat zit in het verkennen van het ‘nieuwe’ paradigma van de drie principes. Dat niets anders nodig heeft dan begrijpen waar elke ervaring uit bestaat (Mind, Consciousness en Thought) en weten dat je op een universeel niveau daar de Bron van bent. Zo simpel.
(Tot de mens er weer allerlei oude concepten bijhaalt ter verklaring, verdediging en analyse.)
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay