Soms (of vaak) zijn er gevoelens, gedachten, sensaties en/of emoties waar je graag zo snel mogelijk vanaf wilt. Angst met (hevige) onrust in je lijf, bijvoorbeeld. Of repeterende gedachten die maar niet lijken te stoppen. Of een onbestemd gevoel van spanning, pure stress, verdriet dat zomaar opkomt of er voortdurend lijkt te zijn, somberheid, boosheid, afwijzing, vermoeidheid of fysieke pijn. Ik schaar ze voor de leesbaarheid van de rest van dit artikel gemakshalve allemaal onder het woord ‘commotie’.
We hebben vaak allerlei verschillende argumenten waarom het zo noodzakelijk is deze commotie zo snel mogelijk te verminderen of te stoppen. Bijvoorbeeld: “Dit voelt té naar”, “Dit heb ik al zó vaak gevoeld en doorstaan, ik trek dit niet meer”, “Het mag nou wel eens over zijn met dit herhalende patroon want met deze commotie valt niet te leven”, “Als het nu niet stopt, hoe moet ik dan de rest van mijn leven doorkomen?”, “Wat is er mis met mij dat ik dit alsmaar voel?”, “Andere mensen hebben dit niet en begrijpen me niet!”, “Dit is bijna kinderachtig, waarom kan ik me niet als een volwassene gedragen?”.
Als je met enige afstand naar de argumenten kunt kijken, valt op dat ze:
- Allemaal weerstand bevatten tegen wat er in dit moment is (er wordt geloofd dat dit niet mag).
- Allemaal onzekerheid bevatten over de toekomst of jezelf (er wordt geloofd: “als dit zo blijft dan… “ of “Ik doe iets fout”).
- Allemaal iets van eenzaamheid in zich hebben (er wordt geloofd dat niemand dit snapt en ‘ik’ het alleen moet doormaken).
Zo bezien heeft alle commotie te maken met wat er geloofd wordt. En heb je er een probleem bij. Er is de commotie én er is al het geloof dat zorgt voor weerstand, onzekerheid en eenzaamheid. Waardoor het er allemaal niet beter op wordt en de haast om ervan af te komen, alleen maar toeneemt.
Dus gaan we aan het werk om ervan af te komen. Wie nog nooit van de 3 principes heeft gehoord, kan zomaar geneigd zijn om te gaan klussen aan de commotie door te proberen te achterhalen wat de oorzaak ervan is. Wie wel al (enig) inzicht in de 3 principes heeft, kan zich geroepen voelen om te gaan klussen aan de weerstand, de onzekerheid of het eenzame gevoel. Waar zonder inzicht in de 3 principes de weerstand zich richt op de commotie zelf, richt hij zich mét inzicht op dat onderliggende geloof. Beiden zijn even ineffectief.
Welke strategie we ook volgen om “hiervan af te komen”, we doen het alleen als we geloven. Zonder geloof is er die tijdelijke commotie (die vermoedelijk sneller weg gaat als er niet tegen gevochten wordt). Zonder geloof is er een voortdurende stroom van ervaringen, soms met en soms zonder commotie, soms met en soms zonder weerstand maar altijd van voorbijgaande aard.
Dan wordt de vraag: hoe kom ik van mijn geloof af?
Ha! De cirkel is rond: we willen nog steeds ergens vanaf, alleen verschuift dat waar we vanaf willen van de commotie zelf, via de weerstand naar het geloof. Dan klinkt het allemaal een stuk persoonlijk ontwikkelder of spiritueler maar is er uiteindelijk nog steeds weerstand tegen de ervaring in het moment.
Het lijkt een patstelling waardoor je zomaar zou kunnen denken dat je nooit van die ellende af kunt komen. En door te klussen aan je commotie lukt dat vermoedelijk ook niet, matig of slechts tijdelijk.
Met dieper inzicht in de 3 principes blijkt er een optie bij te komen: er vallen dingen uit zichzelf weg. Niet door te klussen aan die ene commotie of dat ene geloof, maar door te zien wat er in werkelijkheid speelt. En dat is nooit de scene die je voor je ziet. Dat is nooit wat je lijf of je denken je laten geloven.
Wat speelt er écht? Waar kijk je in werkelijkheid tegenaan?
Je ware natuur – vóór alles wat je gelooft over jezelf en de wereld – is een pure, onbreekbare, niet te vernietigen levensenergie. Die noemen we vanuit de 3 principes Mind. (niet te verwarren met ‘het brein’ want Mind is iets dat los staat van je lijf).
Die pure, perfecte levensenergie beleeft het Denken. ‘Beleeft het denken’ via het Bewustzijn. En daarmee hebben we alle drie de principes te pakken: Levensenergie – Bewustzijn – Denken. Drie principes die samen zorgen voor een levensechte film en daarmee alle scenes die je beleeft. Dat is alles wat je hoeft te weten/herkennen/zien. En niet eens altijd. Zolang je het af en toe herkent, zul je merken dat er al van alles wegvalt. Dat het leven makkelijker wordt.
En dat zou zomaar kunnen klinken als veel té makkelijk. Alsof je daar dus absoluut niet mee van je commotie af gaat komen. Pff… die Slagersdochters snappen gewoon niet wat je meemaakt. Als ze dat wel wisten, zouden ze wel anders praten en aanzienlijk minder lacherig doen.
Dat horen we vaak ;-). En toch… in praktijk blijkt dat als je in deze richting gaat kijken, je meer en meer herkent dat je een film aanschouwt die wordt geprojecteerd door die 3 principes. Daarmee verandert alles. Vallen dingen weg. Gaat commotie sneller voorbij. Voelt het leven lichter en meer ontspannen. Komt er hoop waar nu wanhoop is. Ben je zomaar van je geloof gevallen.
Zin om dat eens uit te proberen? Onze gratis videotraining ‘Leven met Liefde, Lef & Levenslust’ zou zomaar een mooi begin kunnen zijn. Je vraagt hem hier aan: https://www.slagersdochters.nl/gratis.