Voor degenen die met ons in gesprek raken is het wellicht aanvankelijk even wennen. Wij werken namelijk niet aan het veranderen van gevoelens of gedachten of (verslavings?)gedrag. Wij kijken wél samen met jou naar hoe elke ervaring tot stand komt en naar wat je ware natuur is. Het begrip daarvan of inzicht daarin kan allerlei bijverschijnselen hebben. Implicaties op persoonlijk, psychologisch niveau. Waarmee ervaringen er totaal anders uit gaan zien, minder ‘vast’ lijken te worden en sommige gewoon (of liever gezegd: natuurlijk) oplossen. Implicaties op spiritueel niveau zou je kunnen omschrijven in termen als ‘een hoger bewustzijn’.
Omdat we niet gewend zijn op deze manier in gesprek te gaan (een beetje mijmerend, aan de hand van de inspiratie van dit moment en met het kennen van jouw absolute welzijn als uitgangspunt) worden sommigen een beetje ongeduldig. Er komen bezwaren dat het ‘zo makkelijk niet kan zijn’ of gedachten als: ‘kan ik niet gewoon iets DOEN om van dit probleem, van dit gevoel, van deze gedachte AF TE KOMEN? Geef me een tip, een mantra, een inzicht waar ik mee aan de slag kan!’ En dat is wat ons betreft het paard achter de wagen spannen. (Mijn favoriete uitdrukking van dit moment blijkbaar.)
Wat er dan volgens mij aan de hand is? We willen stiekem toch een oplossing in plaats van inzicht. En gaan daarmee voorbij aan het feit dat gezien kan worden dat er in essentie (of eigenlijk: met jouw essentie) NIETS aan de hand is.
Ja, er zijn gevoelens die gevoeld worden.
Ja, er spelen gedachten. Soms héle verhalen.
Ja, er wordt bewogen.
Ja, je bent dus LEVEN in uitvoering (maar altijd tegen een achtergrond van absolute stilte!)
Het verstand is echter zó slim (of gewoon getraind) dat het heel makkelijk de wens ‘ergens vanaf te komen’ kan inwisselen voor de wens ‘een inzicht te krijgen’. En zo weer het gemak en de ontspanning in een toekomstig moment te plaatsen in plaats van hier en nu. Het verschil is soms best subtiel en wordt, uiteraard altijd onschuldig, vaak gemist. Toch is het belangrijk het onderscheid te kennen. Misschien lukt dat zo:
Je kunt simpelweg even bij jezelf checken; wil ik hier een inzicht? Dan is er gewoon nieuwsgierigheid, een openstaan voor nieuw en fris. Dan is er geen haast en geen verzet. Geen agenda of streven, maar eerder achterover leunen en kijken wat er opkomt uit de stilte van je ware natuur. Je hebt een vraag en vertrouwt erop dat het antwoord er al is, in jezelf. Of dat de vraag oplost. Gevoelens mogen blijven komen en gaan, want je weet wat ze zijn. Je luistert naar wat je nog nooit gehoord hebt.
Wil je ergens vanaf, dan blijf je naar het probleem of het gevoel staren. Is er verzet en misschien zelfs moedeloosheid. Een grote neiging tot actie en controle. Soms komt er een verhaal op waarmee je jezelf, het gevoel of het probleem probeert te verdedigen en zo ongemerkt in stand houdt: “ik snap het (nog) niet, ik heb het al zo lang, dit zit volgens mij veel dieper” of een variant daarop. Wat ook kan, is dat er steeds nieuwe vragen worden gesteld omtrent hetzelfde of een schijnbaar ander probleem of gevoel. Er is haast of zelfs wanhoop. Geeft niks. Zo zijn we dat gewend. Problemen moet je uit de weg ruimen. En het liefst zo snel mogelijk.
Kijk nu maar even om je heen of naar jezelf (dat is eigenlijk hetzelfde) hoe we bereid zijn om bijna alles te doen om maar ergens vanaf te komen! Pillen, opsluiting, eindeloze therapieën, allerlei bochtenwringerij, enzovoorts.
Alleen…dat werkt dus niet. Althans, niet fundamenteel. Zolang je niet doorhebt hoe het leven écht werkt en wie je werkelijk bent, loop je rond met je ‘vertroebelde’ blik en zul je steeds ergens anders hetzelfde probleem tegenkomen. Of steeds een ander probleem zien verschijnen. One damn thing after another.
Dus hoe graag we je ook ‘afhelpen’ van je angst of depressie of relatie- of zakelijke probleem; we zullen altijd en vooral kijken naar waar het uit bestaat. Naar wat het mechanisme van de menselijke ervaring inhoudt. Wat er voorbij je verhaal te zien is. Wie je werkelijk bent. Waar in elk moment een compleet fris begin of uitgangspunt te vinden is. Da’s zoveel fundamenteler. En makkelijker ook. Want ergens weet je dit al.
Image by silviarita from Pixabay