Ken je het kinderboek over Rupsje Nooitgenoeg? Het kleine rupsje met enorme honger. Zoveel honger dat hij zich door allerlei etenswaren heen at tot hij uiteindelijk uitgeput en volgevreten in een cocon ging om een vlinder te worden.
Op de middelbare school en in het begin van mijn studie was ik ook een soort Rupsje Nooitgenoeg. Of eigenlijk meer een Rupsje Nooitgoedgenoeg.
Ik leerde en studeerde altijd tot het absolute uiterste. Voor mijn examens deed ik overdreven veel oefenexamens en nog steeds dacht ik dat ik niet zou slagen. Voor mijn tentamens zorgde ik dat ik alles zelf samenvatte, overal flashcards van had gemaakt en alle begrippen uit het boek uit mijn hoofd kende.
Ik wilde namelijk wel voldoendes halen.
Of nou ja… Ik wilde minstens een 7 eigenlijk.
En als het kon toch liever een 7,5.
Maar als ik eerlijk was, was een 8 meer het doel en was ik met een 8,5 pas écht blij.
Kortom: het was nooit goed genoeg.
Misschien was jij geen Rupsje Nooitgoedgenoeg tijdens je school- of studietijd. Toch zou het best kunnen dat er momenten zijn dat je je op een soortgelijke manier gedraagt. Bijvoorbeeld als het gaat om sporten, je werk of zelfs je huishouden of relatie.
Met mijn Rupsje Nooitgoedgenoeg gedrag veroorzaakte ik onbewust en ongewild veel stress bij mezelf. Ik dacht dat mijn mindset niet zo heel veel uitmaakte, die stress kwam tenslotte niet door mij. Het kwam door de situatie. Het examen of het tentamen. Het feit dat ik überhaupt beoordeeld zou worden. Misschien dat je dat wel herkent – het gevoel dat er plekken, situaties of mensen zijn die maken dat je je op een bepaalde manier voelt.
En omdat we mensen zijn en geen rupsen, zorgt zo’n knagend Nooitgoedgenoeg-gevoel niet eens voor het regelen van de benodigde energie voor een metamorfose tot een prachtige vlinder. In plaats daarvan zorgt het voor slecht slapen, heeft het nare fysieke gevolgen en is het voor de mensen om je heen ook nog eens erg onprettig. Want best kans dat je er niet zo vrolijk van wordt. 😉
Toch is die manier van kijken naar presteren en de eventuele onprettige gevoelens die daarbij komen kijken – waar je het dan ook precies over hebt – gebaseerd op een misverstand.
Het is namelijk nooit de buitenwereld of de situatie die zorgt dat je je voelt hoe je je voelt. Het enige wat daarvoor kan zorgen zijn je eigen gedachten, die door je bewustzijn geanimeerd worden totdat ze er levensecht uitzien.
Op het moment dat je doorziet dat je ervaring op die manier tot stand komt, kan alles anders worden. Dat was voor mij in ieder geval wel zo: toen ik inzag dat er niets buiten mij zorgt voor mijn gevoelens, verdween de behoefte om me te gedragen als een Rupsje Nooitgoedgenoeg als sneeuw voor de zon. Opeens was het gewoon niet meer logisch om me zo te gedragen en kon ik meer ontspannen leren en presteren (als dat toevallig zo uitkwam). Het was een compleet frisse start. 🙂
PS. Heb jij ook wel eens last van zo’n Rupsje Nooitgoedgenoeg-gevoel of gedraag je je als zo’n Rupsje maar weet je niet hoe je daar mee kan stoppen, dan is het misschien leuk voor je om de Online Workshop ‘Fris verder’ te volgen. Dat is een workshop van ongeveer 2 uur voor iedereen die graag een frisse start wil. Op welk gebied dan ook. Je vindt hier meer informatie over deze fijne, relaxte workshop.