Er is een spelletje dat ‘doen, durven of de waarheid’ heet. Het gaat als volgt (zegt de site waar je het online kunt spelen althans): de spelers kiezen ieder op hun beurt tussen doen, durven of de waarheid. Als iemand ‘doen’ kiest is hij of zij verplicht om een gegeven opdracht uit te voeren. Kiest iemand ‘durven’, dan mag hij of zij zelf beslissen of de opdracht wordt uitgevoerd. Wie voor ‘waarheid’ kiest moet een vraag eerlijk beantwoorden.
Dat ‘doen, durven of de waarheid?’ zou een mooie vraag zijn voor de mensen waar wij mee in gesprek gaan. Of eigenlijk vóór we in gesprek gaan. Gewoon om helder te krijgen waar dat begrip van de 3 principes nu eigenlijk over gaat. Wat het wél en vooral wat het níet inhoudt of voor je kan betekenen. Dan is dat maar helder.
Als het ergens wringt of schuurt in je dagelijkse leven, zijn we namelijk in eerste instantie vaak gewend om te vragen: ‘wat moet ik DOEN?’ Ook aan ons wordt dat regelmatig voorgelegd. In de haast om ergens vanaf te komen. ‘Ja, ja, leuk, die uitleg van de menselijke ervaring, maar wat moet ik DOEN met die man in deze relatie? Wat moet ik DOEN om aan geld of zelfverzekerdheid te komen? Wat moet ik DOEN met mijn kind of mijn werk of gebrek daaraan? Wat moet ik DOEN aan dit probleem, mijn angst en gevoeligheid?
En over dat DOEN praten wij helemaal niet. Hoe praktisch ingesteld deze Slagersdochters ook zijn, wij gaan daar helemaal niet over. We hebben geen ‘beste actie’ voor je, of een zeven-stappenplan dat gegarandeerd werkt. Wij hebben geen mantra’s die je moet herhalen of meditaties waar je de dag mee moet beginnen of eindigen. Dat zijn wat ons betreft doekjes voor het bloeden die het misverstand over hoe elke ervaring tot stand komt en wat je ware natuur is alleen maar in stand houden. Wij vertrouwen liever op de wijsheid die besloten ligt in het systeem.
Wat wij wél van je vragen is om te DURVEN kijken naar hoe elke ervaring, jouw hele realiteit en het eventuele wringen en schuren, tot stand komt. In plaats van naar buiten te wijzen en de maatschappij, die man of je moeder de schuld te geven van je probleem; Durf je te (h)erkennen dat het ‘slechts’ de beweging van gedachten in bewustzijn betreft? En ik spreek hier van DURVEN omdat er moed voor nodig lijkt te zijn om je idee van schuld en slachtofferschap te laten varen. Soms betreft dat DURVEN het achter je laten van de analyse van al je gevoelens, het stoppen met zoeken in het verleden en de realisatie dat je hele verhaal eigenlijk totaal onbelangrijk en oninteressant is. En wat kan dat al een enorme vrijheid en rust in je hoofd teweeg brengen!
Dan belanden we uiteindelijk aan bij de WAARHEID. En daarmee doel ik op de onpersoonlijke WAARHEID achter al die persoonlijke ervaringen. We noemen het wel je ware natuur en omschrijven het met mooie woorden als oneindige intelligentie, puur bewustzijn of het Goddelijke. Het enige wat nooit verandert, in tegenstelling tot al die ervaringen.
Dus, samengevat; als je van iemand wilt horen wat je moet DOEN, dan zou ik naar een andere coach of leer op zoek gaan. Wij vragen je elke ervaring te DURVEN zien voor wat ‘ie is en de WAARHEID daarachter te ontdekken. Speel je mee?
Image by Wokandapix from Pixabay