“Nou ga ik wel even stress krijgen over…” hoor ik hem zeggen. Heel vastberaden. Hij regelt dat wel even hoor, no worries.
Ik geloof hem bijna, zo overtuigend brengt hij het.
Het klinkt alsof de man actief besluit om zich maar eens even gestrest te gaan voelen. En dan ook voor een specifiek tijdsblok. Daarna moet het maar weer afgelopen zijn met die ellende. Ik moet er stiekem een beetje om glimlachen.
De meeste mensen (volgens mij dan ;-)) ervaren stress namelijk heel anders. Het wordt over het algemeen meer gezien als iets dat je overkomt. Of zoals ik het George Pransky eens hoorde omschrijven: als een soort bacterie die ons kan infecteren en die op bepaalde plekken meer voorkomt. Als je op kantoor bent of in het bijzijn van die nare buurvrouw, voelt het bijvoorbeeld logisch om stress te ervaren. In een sauna of op vakantie met je beste vriend(in) niet.
Ook voelt stress vaak niet als iets dat een aan/uitknop heeft. Als je het niet kunt vermijden, dan moet je er doorheen, het bezweren met yoga, mindfulness, sporten of ademhalingstechnieken of er met iemand over praten.
Dat is echter niet hoe stress werkt. Het is geen bacterie die ons kan infecteren of iets dat je kunt bestrijden. Stress komt, zoals alles in onze menselijke ervaring, tot stand doordat onze (in dit geval stressvolle) gedachten worden geanimeerd zodat hetgeen je bedacht hebt er angstaanjagend echt uit gaat zien.
De uitspraak van de man klopt dus eigenlijk toch een beetje.
Niet in de zin dat je stress aan of uit zou moeten kunnen zetten. We zijn namelijk allemaal gewoon maar mensen en soms zullen we nu eenmaal stressvolle gedachten hebben. Maar in de zin dat stress in één klap weg kan zijn.
Want met één nieuwe gedachte kan je al een heel nieuwe ervaring hebben. Eentje die er een stuk rooskleuriger uitziet bijvoorbeeld. Dat inzicht maakt het leven een stuk makkelijker. Je hoeft er namelijk niets voor te doen – geen angst te bezweren, niet op een yogamatje te aan zitten en ook geen dingen voor te vermijden. Jouw menselijke systeem regelt het!