“Weet je,” zegt ze tegen haar vriendin. “Het sluipt er gewoon in, na zoveel jaar.”
De vriendin knikt beamend en neemt nog een slokje van haar cappuccino.
“We zij al zo lang samen, je zegt gewoon niks meer tegen elkaar.”
“Ja, en om nog maar niet te beginnen over de slechte gewoontes.” antwoordt de vriendin. “Het heeft niet eens zin om hem erop aan te spreken om het dopje op de tandpasta te draaien of een onderzetter te gebruiken, hij gaat er toch vanuit dat ik het allemaal wel regel.”
Blijkbaar hebben de dames last van relatieproblemen. Problemen die in de loop der tijd zijn ontstaan en waar ze zich bij neer hebben gelegd. Omdat er niet echt iets aan te doen is, klaarblijkelijk.
Het gevolg is dat er schijnbaar nog maar weinig communicatie of warme gevoelens zijn overgebleven. Stiekem boos zijn is de norm geworden voor de vrouwen en misschien ook voor hun partners. Ze zitten met elkaar opgescheept en dat is soms best fijn, maar meestal vooral vermoeiend.
Een bijzondere sluipmoordenaar in relaties, vind je niet?
Er zijn onzekere gedachten over concepten, gebeurtenissen en gewoontes en die worden enorm serieus genomen. Want wat betekent het als je partner iets niet of juist wel doet? Wat zegt het over jou?
Dopjes moeten op tandpastatubes gedraaid worden. Onderzetters dienen een plaatsje te hebben onder elk koffiekopje. Wellicht zijn er ook nog onderbroeken die in de wasmand horen te belanden (maar dat niet doen), klusjes die gedaan zouden moeten worden (maar niet gebeuren) en gezamenlijke activiteiten die er op een bepaalde manier uit zouden moeten zien (‘gezellig’).
De gedachten die je hebt worden op deze manier steeds groter en er ontstaat een gevoel dat je er iets aan moet doen. Het voelt zó onprettig…
Dus ontstaat er gedrag. Je inhouden als er weer eens een kring op je salontafel staat. Passief agressief zelf de vuilniszak naar buiten brengen. Ruzie maken. Over je partner klagen tegen een vriendin in een koffietentje.
Het resultaat is vervolgens frustratie, wrok en verdriet. Alleen maar omdat de gedachten geloofd worden.
Maar… Een relatie kan ook gewoon fijn zijn. Zonder je in te houden of je anders voor te doen.
Het is mogelijk om je gedachten te zien voor wat ze echt zijn – vluchtig, ontastbaar en niet gebaseerd op de realiteit. Dat wetende is het opeens niet meer logisch om erover te praten met vriendinnen en je gedrag en humeur er door te laten beïnvloeden.
Dus kan je je gedachten laten voor wat ze zijn. Leven. In verbinding samenzijn met je partner. Ook als je al lang samen bent.
Doei, sluipmoordenaar. 😉