Bovenstaande zinsnede wordt vaak gebruikt in oproepjes van journalisten die een stukje moeten schrijven of studenten die een onderzoekje willen doen. De vraag is dan of je iemand kent of bent die een bepaalde eigenschap, afwijking of verhaal heeft. Bijvoorbeeld: ken je of ben je iemand met een eetstoornis. Of: ken je of ben je iemand die op zoek is naar een kamer.
Laatst zag ik deze vraag ineens in een heel ander licht. Wij krijgen bij Shift Academy veel vragen van mensen die angstig zeggen te zijn of gestrest of depressief. Mensen die problemen hebben of ‘gewoon’ aan zichzelf willen werken om meer ontspanning en vrijheid te ervaren. En in dat kader kan deze vraag dus ook gesteld worden. Maar dan met de bedoeling te onderzoeken wie de ‘ik’ nu eigenlijk is. Hoe zit het eigenlijk? Ken je of ben je iemand? Wat in mij opkwam was het volgende:
Ben je gestrest of ken je de ervaring van stress? Ben je depressief of ken je de ervaring van depressieve gevoelens? Ben je ongelukkig of ken je de ervaring van ongelukkigheid? Ben je niet goed genoeg of ken je het idee niet goed genoeg te zijn? Ben je beperkt in je mogelijkheden en bewegingen of ken je de gedachte van beperking? Ben je Angela of ken je het lijf en het verhaal van Angela?
Lang geleden kwam ik tot de conclusie dat ik dit allemaal niet ben, maar wel ken. En datgene wat het allemaal kent (de stress, de depressie, de angst, de beperking of Angela) is steeds hetzelfde. Mooie verkenning kan dit zijn. Ben je deze menselijke ervaring of ken je ‘m?
En als jij (uiteindelijk) datgene bent wat dit allemaal kent, waar wil je dan nog aan werken of vanaf?