Als het gaat om het oplossen van psychisch leed zitten we op een doodlopend spoor. De (neuro)psychologie en psychiatrie zoeken oorzaak en oplossing van ‘hersenaandoeningen’, zoals depressie en angststoornissen, in een verkeerde hoek doordat zij zich baseren op een verkeerde premisse. Waardoor we psychisch leed zien toe- in plaats van afnemen in onze maatschappij.

Er is een alternatief waardoor psychisch leed (in razend tempo) kan afnemen en/of verdwijnen. Een alternatief dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt ingezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen Die oplossing vraagt echter om het lef om de huidige zienswijze los te laten en vanuit een ander paradigma naar de problemen te kijken: niet als hersenaandoening maar als psychologisch misverstand.  

Gisteravond keken wij De Wereld Draait Door en zagen een gesprek met professor Erik Scherder en Annemiek Lely waaruit het misverstand en het zoeken in de verkeerde hoek voor ons zeer helder naar voren kwamen. Aanleiding voor dit item was het onderzoek dat de RIVM in opdracht van de Hersenstichting uitvoerde. Uit dat onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlands een hersenaandoening heeft. In reclamecampagnes op de radio worden met name depressie en angststoornis aangehaald als voorbeelden van zo’n hersenaandoening.

In het gesprek kwam naar voren dat er enorm hard wordt gewerkt aan het vinden van oorzaken en oplossingen van depressie maar dat oorzaak noch oplossing in de hersenen te vinden zijn. “We weten niet wat we aan depressie kunnen doen”, vertelde professor Scherder. In hetzelfde gesprek werd ook gezegd dat depressie niet veroorzaakt lijkt te worden door nare ervaringen of slechte omstandigheden: “Als dat zo was, zou iedereen in Syrië een depressie hebben”.

Wij stellen een alternatieve oplossingsrichting voor waarmee depressie en angst in een groot deel van de gevallen kan worden genezen. Het is een voor Nederland nieuw paradigma dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt in gezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen.

Deze oplossingsrichting vraagt echter om paradigma-shift. Een paradigmashift zoals we die in bijvoorbeeld de natuurkunde in de 16e eeuw doormaakten. Wetenschappers gingen tot dan toe uit van de premisse dat de zon om de aarde draait. Waardoor natuurkundigen hun theorieën niet kloppend kregen. Tot Copernicus de misvatting herkende. Zodra hij ervan uitging dat de aarde om de zon draait, bleken natuurkundige vraagstukken oplosbaar. 180 graden anders kijken bleek nieuwe oplossingen te geven. De weerstand tegen deze nieuwe manier van kijken was echter groot, zoals ook Galileo Galilei bijna een eeuw later nog ondervond toen hij in conflict raakte met de kerk over deze zienswijze.

Paradigmashifts zijn lastig. Het verklaart de vasthoudendheid waarmee deskundigen op het gebied van psychische aandoeningen vasthouden aan hun huidige zienswijze. Een vasthoudendheid die – totaal ongewild en in alle onschuld – onnodig veel psychisch leed in stand houdt.

Hoeveel lager zouden de kosten van gezondheidszorg zijn, hoeveel minder ziekteverzuim zou er zijn als deskundigen hun blik zouden durven verruimen naar dit nieuwe paradigma?

Wij weten uit ervaring (van onszelf, onze cliënten en onze buitenlandse collega’s) dat er een eenvoudiger manier is om van alle vormen van psychisch ongemak af te komen. Ook van die vormen waarvan we tot nu toe dachten dat ze onoplosbaar, onbehandelbaar of te ernstig zijn. Eetstoornissen, schizofrenie, angststoornissen of depressie… de wortel van deze ‘ernstige’ aandoeningen blijkt – in tegenstelling tot wat we altijd hebben gedacht – dezelfde te zijn als die van dagelijks psychisch ongemak zoals niet lekker in je vel zitten, veel ruzie maken, slecht slapen, een onrustig hoofd hebben of piekeren.

De kennis die we nu hebben over de oorzaken van en oplossingen voor psychische aandoeningen en -ongemak, is gebaseerd op een incorrect paradigma met betrekking tot de werking van de menselijke psyche. Zoals de beroemde fysicus David Bohm ooit zei: ‘het denken creëert een wereld en zegt dan: dat heb ik niet gedaan’. Onze variant daarop is: het denken creëert een wereld en zegt dan: Ik kan ‘m niet aan! Elk (geestelijk) probleem heeft zijn oorsprong in het denken en daar moeten we naar kijken. Niet om een cognitieve manier te vinden om ons een weg uit de ellende te denken; dat probeert de hele wereld al eeuwen en het levert alleen maar meer stressvol denken op. We moeten inzicht krijgen in hoe het systeem werkt. Je leeft en beleeft je denken. Zodra je dat ziet, verliezen depressie en angststoornis hun grip op je leven.

Het paradigma waar wij over praten, in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ook wel ‘Three Principles’, ‘the Inside Out Understanding’, ‘Psychology of Mind’ of ‘Innate Health’ genoemd, beschrijft het achterliggende mechanisme van het leven in zijn algemeenheid en psychologisch functioneren daarbinnen in het bijzonder. Inzicht in dit systeem werkt zodanig verhelderend dat de behoefte aan verdovende middelen of het gebruiken van geweld de mens verlaat. Dat depressies niet langer onoplosbaar lijken en compulsief gedrag niet langer logisch.

Het inzicht biedt ontspanning en helderheid. Het is het verschil tussen blijven geloven dat de zon opkomt en ondergaat en je realiseren dat de aarde rond de zon draait. Een fundamenteel ander uitgangspunt, waarvan de ontdekking destijds heel veel dingen duidelijk maakte en op zijn plek liet vallen. Ook al blijven we waarnemen dat het andersom is en ook al blijven we praten over (en vooral: genieten van!) de zonsopkomst en -ondergang. Zo is het ook met de inzichten die wij delen. Je realiseert je hoe het leven altijd al gewerkt heeft, en daardoor kan alles anders worden.

Te simpel? Je mag ons uitnodigen voor verdere toelichting en verdieping in een gesprek. Doen we graag, want hoe meer mensen van dit paradigma weten, des te groter de kans dat ook andere deskundigen deze oplossingsrichting durven te onderzoeken en kunnen ondervinden dat ie werkt.

Hartelijke groet,

Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk

e-mail: welkom@shiftacademy.nl
telefoon: 035 588 51 49

Linda Spaanbroek & Angela Mastwijk zijn bekend van hun succesvolle podcast “De Slagersdochters Radioshow: Geluk in de Aanbieding!”, treden 17 december a.s. op in het theater met hun voorstelling ‘Slagersdochters on Stage’ en geven coaching en training op het gebied van moeiteloos leven, geluk en ontstressen via Shift Academy (www.shiftacademy.nl). Linda en Angela werken vanuit een voor Nederland nieuw paradigma dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt in gezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen.

Publicaties:
Boek: Het mag ook makkelijk door Linda Spaanbroek & Angela Mastwijk
Verschijnt 17 december 2017

Wekelijkse internetradioshow als De Slagersdochters: “Geluk in de Aanbieding”.
Ook te beluisteren als podcast via Itunes en onze website.

BlogArtikelen over depressie, bijvoorbeeld:

BlogArtikelen over angst, bijvoorbeeld:

Video’s over depressie en/of angst, bijvoorbeeld:

Share This