Iedereen heeft zo zijn stokpaardjes – dingen waar hij of zij urenlang enthousiast over kan blijven doordenken. En praten, eventueel. Ik ben bijvoorbeeld al een jaar of acht druk bezig met denken over goed presteren. Eerst op school en nu over mijn studie. Een ander denkt misschien over (genoeg) geld verdienen of over goede relaties hebben (en houden).
Overigens is dit lang niet altijd blij enthousiasme, het zijn vaker juist de dingen waar we niet blij van worden. Mijn persoonlijke stokpaardje zorgt in ieder geval voor stress, angst, boosheid en de incidentele paniekaanval. Omdat ik niet denk over hoe leuk het is om goed te presteren, maar over hoe erg het zou zijn als ik dat niet zou doen. In mijn ervaring denken mensen ook niet over hoe fijn het is dat ze genoeg geld of zulke geweldige relaties hebben, maar over wat er zal gebeuren als dat niet meer zo is en ze arm of alleen achterblijven.
Iedere keer komt jouw favoriete gedachte weer in je op en iedere keer heeft ’t hetzelfde onprettige effect. De alarmbellen gaan als het ware af in je hoofd: NEE! Dat kan niet gebeuren! Vervolgens gaan we aan de slag om te zorgen dat het doemscenario dat we bedacht hebben niet uitkomt. Of we slapen niet meer goed, zijn snel boos of stoppen met een relatie, opleiding of baan omdat we denken dat er iets mis is.
Grappig, want het zijn gewoon gerecyclede gedachten.
Ze waren de eerste keer dat je ze dacht niet waar, maar door ze te recyclen lijken ze steeds echter te worden. “Ze blijven ten slotte niet voor niets bij je naar boven komen, toch?” denk je. Maar hoe vaak je ze ook herhaalt voor jezelf, het wordt heus niet vanzelf de waarheid. De gedachten lijken het misschien wel te zijn doordat ons bewustzijn ze er heel realistisch uit doet zien. Maar ze zijn het nooit. NOOIT.
Dus: weg ermee! Afval recyclen is misschien goed, maar als het om gedachten gaat schiet je er niks mee op. Ze zijn niet waar en dus hoef je er niets mee. Anders dan misschien even wachten tot ze over zijn. Het is ook niet alsof het recyclen van het gedachten goed is voor het milieu. 😉