‘Doe waar je gelukkig van wordt!’ is een veelgehoord devies. Ook de uitspraak ‘hier word ik gelukkig van’ lees ik regelmatig. Het duidt op het diepgewortelde misverstand dat je iets kunt doen om gelukkig(er) te worden. Of dat er iets is te bezitten of te bereiken of te beleven is wat jou gelukkig(er) maakt. Het is andersom en dat is geen geringe verandering in perspectief, maar een compleet ander wereldbeeld.
Je bent gelukkig geboren. Punt. Het is je standaardinstelling. Daar hoef je niets voor te doen en niets voor te hebben of te bereiken of te beleven. Het feit dat je tijdens je leven dat soort ideeën voorgeschoteld krijgt en gelooft, zorgt ervoor dat je die natuurlijke staat van geluk niet meer (zo vaak) ervaart. Er zitten simpelweg gedachten in de weg als: ik word gelukkig(er) als ik mijn droom volg, dat huis heb, die promotie krijg of op vakantie ben. Allemaal niet waar.
Je bent al gelukkig. Punt. Onvoorwaardelijk. En ja, dan doe je vervolgens dingen in deze wereld. Je staat op en maakt die droom waar, je koopt dat huis, werkt voor die promotie of gaat op vakantie. Maar niet om gelukkig te worden. Dat was je al (tenzij je denkt van niet).
Super leuk artikel weer.
In mijn workshops herinner ik mensen er ook graag aan dat we geluk en liefde zijn, kortom we hebben dezelfde missie, hoe mooi is dat!
Vaak leg ik het als volgt uit..
Alles in de wereld kan je aanmoedigen om je eraan te herinneren dat je geluk en liefde bent. Niets in de wereld kan je gelukkig maken. Dus stop met zoeken en kies om gelukkig te ZIJN ipv geluk te hebben..
En tja, soms zie je het ff totaal niet en is je ongeluk incasseren een groot goed (het schudden aan de sneeuwbol, mooie metafoor van jullie waar ik dankbaar gebruik in mijn sessies en dan jullie naam noem)
We kunnen alleen geluk ervaren dankzij het feit dat we ook ons ongeluk incasseren. Leve de dualiteit!
Dankjewel Mirjam, leuk om te horen dat je zo geïnspireerd en inspirerend bezig bent!